Wie ben ik

Achtergrond en ervaring

Antje Ehrenburg is geboren en getogen in noord-oost Friesland (1962). Ik woon al meer dan 35 jaar in Haarlem. In Wageningen heb ik een toegepaste studie ecologie gedaan (1980-1988) met afstudeervakken vegetatiekunde, bodemkunde, milieukunde en lesbevoegdheid biologie (eerste graad).
Na mijn studie verhuisde ik naar Haarlem en werkte ik 23 jaar als ecoloog / onderzoeker / adviseur / redacteur bij Gemeentewaterleidingen Amsterdam, het huidige Waternet. Hier deed ik duinonderzoek (o.a. landschapskartering, structuurkartering en onderzoek naar begrazing), gaf beheeradviezen, en begeleidde vrijwilligers bij hun monitoring. De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) waren mijn werkterrein van 1988-2011. 

In 2011 heb ik mijn eigen ecologisch onderzoek- en adviesbureau opgericht. Mijn academische achtergrond en jarenlange werkervaring hebben mij gevormd tot de veelzijdige ecoloog die ik nu ben. Ik ben praktisch ingesteld, kritisch, enthousiast, luisterend, oplossingsgericht, verbindend, doelgericht, altijd met oog voor mens, natuur, proces en taal.

Visie op natuur en advieswerk

Hoe kijk ik tegen natuur aan? Natuur is groen, blauw, rood en geel, net als mijn logo. Aarde water vuur en lucht. Droog, nat, complex, veerkrachtig en steeds weer anders. Natuur is ook mooi, intrigerend, zeldzaam, lastig of duur. In elk geval vaak minder eenvoudig dan het lijkt.
Natuur geeft haar geheimen niet zo maar prijs. Natuur heeft ook veel raakvlakken met wettelijke kaders en de maatschappij. Daarom moet je er altijd, en soms verplicht, rekening mee houden. Ik kan u daarbij helpen, bijvoorbeeld middels ecologisch advies of natuuronderzoek.
Ervan genieten kan ook! Bijvoorbeeld tijdens excursies of kinderpartijtjes. Ik laat kinderen zoveel mogelijk zelf de natuur verkennen en ontdekken. Dat vinden ze leuk!
In voorkomende gevallen werk ik samen met andere zzp-ers, Stichting Ecokids e.a. Ik ben lid van o.a. Sovon, Zoogdiervereniging, en Netwerk Bewust Haarlem.

Taal en meer

Ook ben ik actief als redacteur voor diverse natuurtijdschriften, zoals ‘DUIN’ van Stichting Duinbehoud, ‘Fitis’ van Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en het Noord-Hollandse natuurblad ‘Tussen Duin en Dijk‘. In feite begon dat al in 1990 toen ik de Nieuwsbrief Natuuronderzoek opzette, vooral voor en door vrijwilligers in de AWD. In 2003 richtte ik de Historische Werkgroep Amsterdamse Waterleidingduinen op. Ook houd ik ervan om in mijn vrije tijd door de duinen te zwerven of LAW’s te wandelen. Voor SNP Natuurreizen begeleidde ik vele jaren groepswandelreizen in Europa. Op LinkedIn kunt u een indruk krijgen van mijn veelzijdige activiteiten. Daarnaast houd ik van zingen en organiseren. U kunt mij benaderen voor het organiseren van koorprojecten en koorreizen op maat in binnen- en buitenland. Kijk daartoe op www.singternational.nl. Ik ben moeder van twee volwassen zonen.

U kunt me bereiken op: info apestaartje antje-ehrenburg.nl of op tel. +31-653361478 of laat hier een bericht achter.